Knikkende knieën, trillende handen: alleen dénken aan wat fout kan gaan, brengt het zweet op je rug.

Die presentatie waar de grote baas bij zit.
Het sollicitatiegesprek voor die droombaan.
Je eerste date met de potentiële vader van je kind.

Allerlei goeroes roepen dat je juist móet falen, omdat je daar het meeste van leert. Als je het meemaakt, is er alleen geen bal aan. Het zal best dat je er beter van wordt, maar op het moment zelf is het gewoon een stomme ervaring die je graag had willen missen.

Voor pubers is falen een graadje erger

Daar waar volwassenen nog hun schouders kunnen ophalen en denken ‘Meh, volgende keer beter’, stort voor pubers hun wereld in als iets niet ging zoals ze wilden. Voor hen is het lastig om te overzien dat een keer mislukken betrekkelijk is en dat het drama wel overwaait.

Als je puber gefrustreerd thuiskomt omdat haar presentatie is mislukt, wil jij haar troosten. Jij weet immers dat het geen ramp is om af en toe op je plaat te gaan. Maar op je goedbedoelde: ‘Ach joh, geeft niks. Volgende keer beter’ reageert zij alsof ze door een wesp is gestoken. ‘Je begrijpt er ook niks van! Laat me met rust!’

Hoe kun je je puber dan wél helpen?

Erken allereerst haar emotie. Voor een puber kan een gênante ervaring écht voelen als het einde van de wereld.

Vertel op een rustiger moment over je eigen ‘faalmomenten’. Zoals die keer dat je de juicy details van je date naar een vriendin wilde mailen, maar de mail bij een collega belandde. Je hebt je toen een week ziekgemeld omdat je hem niet onder ogen durfde te komen. Je puber zal er met je om kunnen lachen. Door dit soort momenten te delen begrijpt zij dat jij het begrijpt.

Door faalmomenten te delen, leert je puber:

  • te relativeren (want met jou is het ook goed gekomen);
  • dat falen niet het einde van de wereld is (zie punt 1);
  • dat falen iets is waar je uiteindelijk om kunt lachen (dat hebben jullie net gedaan);
  • dat het normaal is dat je soms faalt.

Laat je puber daarna zelf bedenken wat zij kan doen om beter om te gaan met deze situaties. Die zal ze namelijk vaker meemaken, ze horen bij het leven. En hoe beter ze daarmee om leert gaan, des te makkelijker het wordt om bij een volgende keer sterker in haar schoenen te staan.

Hebben die goeroes toch nog érgens gelijk in.