Met pubers communiceren is vaak lastig. Als je snapt hoe het puberbrein werkt helpt dit al om een betere relatie op te bouwen. Ook jouw puber heeft er baat bij als hij begrijpt wat er in zijn hoofd gebeurt.

Naast kennis over het puberBrein zijn er nog vier andere bouwstenen die jou helpen om beter met je puber te communiceren: Relativeringsvermogen, Empathie, Interactie en Nieuwsgierigheid. Samen vormen ze B.R.E.I.N., de basis van mijn werkwijze als pubercoach en docent.  

In de gesprekken die ik met pubers voer in mijn praktijk in Alphen aan den Rijn komt B.R.E.I.N. altijd aan de orde.

Heb jij B.R.E.I.N. weleens met jouw puber besproken?

Brein

Het brein van jouw puber is nog niet helemaal af. Sommige onderdelen zijn volledig ontwikkeld, andere hebben nog een lange weg te gaan. En omdat het puberbrein nog onevenwichtig in elkaar steekt, lijkt jouw puber soms ook ontoerekeningsvatbaar.

Het ene moment ontploft jouw dochter volledig omdat je iets verkeerds hebt gezegd en 30 minuten later verrast ze je met een zelfgemaakte maaltijd ‘Omdat je altijd zo hard werkt en je het verdient om even niks te hoeven doen, mam’. Gevolgd door een dikke knuffel.

Kennis over het puberbrein is onmisbaar als jij jouw puber beter wilt begrijpen. Voor jouw puber zelf is het heel verhelderend als zij weet in hoeverre haar brein haar handelen beïnvloedt.

Relativeringsvermogen 

Emotionele uitbarstingen, heftige discussies en kwetsende opmerkingen: als ouder van een puber krijg je hier onvermijdelijk mee te maken.

Van binnen weet je dat het niet zo is bedoeld, maar soms vallen die opmerkingen verkeerd. Dan wil je hard terugslaan met jouw woorden. Voor je het weet staan jullie tegenover elkaar te bekvechten over wie er gelijk heeft. Geen succes voor de sfeer in huis, de relatie met jouw kind en voor jouw bloedruk.

Op dat soort momenten is relativeringsvermogen een redding.

Niet alle zaken zijn het waard om een strijd over aan te gaan. Jij bepaalt waar jij je op dat moment druk over maakt. Pick your battles.

Empathie

Herinner jij ze nog, die middelbareschoolperikelen?

Onderlinge strijd in het vriendinnengroepje. Of dat je juist vriendinnen wilde, maar nergens bij hoorde.

Leraren die zeurden over huiswerk, terwijl jouw leven net was ingestort omdat de liefde van je leven het had uitgemaakt.

Ouders die riepen hoe onverantwoordelijk het was dat je steeds onvoldoendes haalde. Of je had ouders met hoge verwachtingen omdat je de slimste was van de klas.

Jij bent inmiddels uitgegroeid tot een evenwichtige (?) volwassene. Jouw puber zit nu volop in deze fase en heeft het net zo zwaar als jij het toen had.

Al lijkt dit niet altijd zo, jouw puber heeft absoluut jouw aandacht en medeleven nodig.

Interactie

Een goede communicatie komt altijd van twee kanten.

Je kunt niet steeds blijven roeptoeteren en verwachten dat jouw puber naar je blijft luisteren. En hij kan niet verwachten dat jij je steeds schikt naar zijn eisen.

Juist die wisselwerking is superbelangrijk voor jullie relatie.

Dus…ga jij niet alleen maar mededelen, maar ook luisteren naar je puber. En gaat jouw puber op zijn beurt leren dat de wereld niet om hem draait maar dat hij met jou moet samenwerken.

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is iets waarmee iedereen wordt geboren. Later leren we van onze ouders dat je ‘niet altijd zo nieuwsgierig moet zijn’.

Naar je kinderen toe kun je nooit té nieuwsgierig zijn. Daarmee bedoel ik niet het ‘Ik ga stiekem het dagboek van mijn dochter lezen’ soort nieuwsgierigheid. Dat valt onder wantrouwen.

Ik bedoel het soort nieuwsgierigheid waarin je vanuit oprechte belangstelling vragen stelt omdat je jouw puber beter wilt leren kennen.

Leer. Kijk. Verwonder.

Er gebeurt in deze fase zoveel moois, hoe kun je nou níet nieuwsgierig zijn naar wat er in haar leeft?

Kleine kanttekening:

Jouw puber zal die nieuwsgierigheid niet per se waarderen. ‘Jij geeft mij nooit eens space, laat mij met rust!’

Hoe hou je deze bouwstenen bij elkaar?

Met humor

Humor is het cement tussen de bouwstenen. Het puberbrein is er dol op.

En ja, ik begrijp heel goed dat soms het huilen je nader staat dan het lachen. Maar weet je, humor relativeert. Het is een blijk van empathie, het zorgt voor interactie, het prikkelt de nieuwsgierigheid en het kan helend werken.

Een ijzersterk middel dus om in te zetten in jullie communicatie.

Wat kun jij met B.R.E.I.N.?

Heb je vragen of wil je kennismaken, plan dan hier een afspraak in mijn agenda.