Puber zijn is niet makkelijk.

Je moet regelmatig omgaan met vervelende volwassenen die altijd iets van je willen. En dat leidt vaak tot gezeur en gedoe.

Als ouder begrijp ik dat best. Ik kan me nog goed herinneren dat die ene stomme docent altijd mij moest hebben. Dan fietste ik aan het einde van de schooldag chagrijnig naar huis en ging ik lekker even tekeer tegen mijn ouders over die pestvent.

Ik kreeg van mijn ouders alleen nooit het medeleven waar ik op hoopte. Ze namen het bijna altijd op voor de docent, waardoor ik nóg opstandiger werd. Gevolg: ruzie in de tent en ik boos stampend naar boven.

Op zo’n moment wist ik zeker dat ik later nooit zo’n ouder zou worden en dat ik altijd mee zou leven met mijn kind.

Dat is dus niet gelukt.

Ik weet nog goed dat toen mijn puber een keer tekeerging over school, ik zonder nadenken antwoordde: ‘Nou, daar zal je het wel naar gemaakt hebben.’

Ken je dat? Dat je jezelf exact hetzelfde tegen je kind hoort zeggen als jouw moeder vroeger tegen jou zei? Echt afschuwelijk. Ik heb acuut mijn excuses aangeboden en heb deze reactie nooit meer gegeven.

Als je puber even wil uitrazen kun je hem uit medeleven die ruimte geven. Je hoeft niet altijd te reageren – pubers vatten onze goede bedoelingen soms totaal anders op. Dat komt door hun nog niet volledig ontwikkelde puberbrein.

Gelukkig heb ik inmiddels drie manieren gevonden die feilloos werken, zonder het risico te lopen op een snauw of een sneer van je puber.

Drie manieren om jouw puber te laten merken dat je met hem meeleeft

  1. Laat hem af en toe met rust

Als jij ziet dat jouw puber worstelt met emoties, voelt het onnatuurlijk om niks te doen. Maar, geloof me, soms is dat echt het beste wat jij als ouder voor je kind kunt doen.

Als jij even niet lekker in je vel zit heb je toch ook geen behoefte aan iemand die de hele tijd om je heen cirkelt? Hoe goedbedoeld dan ook.  Soms wil je liever even alleen zijn om alle emoties te laten landen.

Door hem even los te laten krijgt je puber de ruimte om zijn emoties te verwerken. Grote kans dat hij, als hij daar weer aan toe is, naar jou toekomt om te praten.

Doet hij dat niet? Ook goed. Het is geen afwijzing naar jou toe. Jouw puber wil in deze fase vooral zelf ontdekken waar zijn eigen grenzen liggen. Geef hem die ruimte.

2. Koop zijn lievelingssnack

Een simpel gebaar als de lievelingssnack van jouw puber in huis halen of ’s avonds zijn lievelingskostje maken heeft veel effect.

Hiermee zeg jij (zonder woorden) tegen jouw puber: ‘Ik heb jou gezien, ik begrijp je.’

Echt waar, probeer het maar eens.

3. Laat de regels soms maar even voor wat ze zijn

Ook deze tip valt in de categorie ‘kleine gebaren met groot effect’.

Bijvoorbeeld: ‘Hey, weet je… je mag vanavond wel even een uurtje langer gamen. Volgens mij ben je daar wel aan toe.’

Maak hier geen gewoonte van, want het moet wel de uitzondering blijven die de regel bevestigt.

Vooruit dan, nog één bonustip

Als jij aanvoelt dat de ‘kust veilig’ is en jouw puber daarvoor openstaat, helpt een aai over z’n bol en een knuffel ook.

In mijn praktijk begeleid ik pubers die tegen schoolzaken aanlopen en daar extra ondersteuning bij nodig hebben. Ook help ik pubers en hun ouders om elkaar beter te verstaan, te begrijpen en beter met elkaar te communiceren met behulp van mijn BRAAF-coachingstraject.

Ben je benieuwd of ik jouw puber ook kan helpen? Lees dan alles over mijn BREIN-methode of plan een (gratis en vrijblijvend) kennismakingsgesprek in mijn agenda.