Coaching

Ik help jou en jouw puber om weer samen door één deur te kunnen.

Mijn aanpak is helder, concreet, praktisch en met een tikje humor.

Coach voor Pubers

Een paar voorbeelden uit mijn praktijk…

1. Je bent het contact kwijt met jouw puber

Vroeger waren jullie zo close, twee handen op één buik. Maar de laatste tijd sluit hij je steeds meer buiten. 

Elke poging van jou om contact te maken wordt afgekapt of je krijgt als reactie een snauw. Je weet inmiddels niet meer wat je met hem aanmoet.

2. Je maakt je zorgen

Sinds de scheiding is je puber veranderd. 

Vroeger was ze vrolijk en uitbundig en zat ze vol spontane en creatieve acties. Nu is ze meer teruggetrokken en stil.

Ze zit uren op haar telefoon, met haar vriendinnen te praten.

 

Als jij vraagt hoe het gaat, zegt zij dat er niks aan de hand is. Maar jij voelt dat ze worstelt met de nieuwe situatie.

Je wilt graag contact en eens écht goed praten, maar je weet niet hoe je tot haar door kunt dringen.

3. Je bent klaar met de ruzies thuis

Het minste of geringste is al aanleiding voor jouw puber om te ontploffen en te roepen dat jij ‘er niks van begrijpt en dat haar met rust moet laten ja!’

Je merkt dat je bij voorbaat al geen zin meer hebt om met jouw kind te communiceren. Waarom zou je ook? Er komt toch alleen maar ruzie van.

Je hebt de moed eigenlijk al opgegeven. Dit frustreert jou enorm, want je wilde nooit  ‘zo’n moeder’ worden die haar eigen kind niet aan kan, maar nu voelt dat wel zo. 

4. Jouw puber is bang

Bang voor toetsen, bang om deel te nemen aan een groepsproject ‘wat als ze mij stom vinden?!’ Bang om contacten te leggen. Bang voor alles wat buiten haar comfortzone is.

Je herkent het wel een beetje: je was vroeger zelf ook geen held in dat soort dingen. Daarom wil je nu absoluut niet dat jouw kind hetzelfde moet meemaken als jij hebt meegemaakt.

Je hebt geprobeerd om jouw puber te helpen, maar dat was geen succes. 

Je wilt graag hulp, want je zelf nog steeds niet goed hoe je het aan moet pakken en wie weet leer jij er zelf ook wat van!

Herkenbaar?

Je bent niet alleen!

Veel ouders van pubers ervaren dagelijks problemen in de omgang met hun puber.

Ze hebben het gevoel dat ze het contact met hun puber volledig kwijt zijn en weten niet goed wat ze hieraan kunnen doen.

Wat als ik jou zou zeggen dat het ook anders kan?

Dat met elkaar communiceren geen zware opgave is, maar makkelijk gaat omdat jullie elkaar prima verstaan en ruzies daardoor alleen nog maar af en toe plaatsvinden.

Dat jij en jouw puber open en ongedwongen met elkaar in gesprek kunnen gaan, zonder dat jij bang hoeft te zijn om op zijn tenen te trappen.

Dat jij weer de ouder kunt zijn die je voor ogen had en je daardoor vanuit verbinding en op een positieve manier met jouw kind kunt communiceren. 

Het niet erg is als je puber af en toe stil is, omdat er nu vertrouwen is dat als hij écht ergens mee zit daar vanzelf mee naar jou toe komt.

Dat jouw puber weer vrolijk en met zelfvertrouwen in het leven staat en niet meer bang is om te falen, maar weet dat het hoort bij het leven. 

En wat zou het voor jullie betekenen als jullie weer samen lol zouden hebben?

Geen oeverloze ruzies meer om kleine dingen, maar meer tijd en ruimte om leuke dingen te doen.

Dat zowel jij en je puber daardoor relaxter en positiever zijn. 

En jullie weer samen door één deur kunnen, omdat iedereen nu exact weet wat hij moet doen, op de manier die het beste bij jullie past.

 

Ik ben Gacelle Braaf

Pubercoach | Gecertificeerd Ik Leer Leren trainer | docent

Het is mijn missie om alle ouders en pubers van Nederland dichter bij elkaar te brengen en met inmiddels 18 jaar ervaring als docent en het begeleiden van pubers weet ik als geen ander wat er voor nodig is om pubers te verstaan en te begrijpen.

En dat is precies waarom ik mijn B.R.A.A.F.-traject ontwikkeld heb.

Daarnaast leer ik, als gecertifieerd Ik Leer Leren trainer, pubers hoe ze zelf het beste kunnen leren, gericht op alle processen die nodig zijn om te kunnen leren.

Ik help botsende ouders en hun pubers om weer samen lol te hebben en door één deur te kunnen dankzij mijn unieke B.R.A.A.F. traject!

Weet je…

Eigenlijk willen jullie allebei graag gezien en gehoord worden. Zo simpel is het.

De meeste ruzies tussen pubers en ouders ontstaan echter doordat zij elkaar niet goed begrijpen.

Jij wilt een punt maken bij je puber, jouw puber vindt dat hij gelijk heeft. Zo ontstaat er een wisselwerking die gericht is op gelijk krijgen (machtsstrijd) en niet op verbinding maken. 

Aan jullie dus de taak om er samen uit te komen en om te kijken welke manier daarbij het beste voor jullie werkt. 

Daar kan ik jullie bij helpen!

Hoe?

Door mijn jarenlange ervaring als docent en coach kan ik pubertaal vertalen naar oudertaal (en andersom). Hierdoor ben ik in staat om wederzijdse standpunten aan jullie duidelijk te maken, waardoor jullie elkaar beter gaan verstaan én begrijpen.

Speciaal daarvoor het ik het B.R.A.A.F. traject ontwikkeld. Daarin gaan we uit van vijf pijlers waarop een goede relatie met elkaar kan worden gebouwd. 

Deze 5 pijlers zijn:

B rein. Kennis van het (puber)Brein 

R elativeringsvermogen

E mpathie

I interactie

N ieuwsgierigheid

Door deze vijf pijlers toe te passen in de relatie met jouw puber verbetert jullie communicatie en ontstaat er weer verbinding.

Wat houden de vijf pijlers in het B.R.A.A.F. traject in?

(puber)Brein

Kennis over het puberbrein is onmisbaar als je wilt weten waarom jouw puber soms volstrekt ontoerekeningsvatbaar lijkt. Voor jouw puber is het heel leerzaam als hij weet in hoeverre zijn brein zijn handelen kan beïnvloeden en hoe hij daarmee om kan gaan. Als jouw puber beter begrijpt in welke ontwikkelingsfase hij zit, ontstaat er meer inzicht in het eigen handelen.

Relativeringsvermogen

Als jullie allebei beseffen dat het écht niet persoonlijk is bedoeld allemaal en dat niet alle zaken het waard zijn om een strijd over aan te gaan kan dit al heel veel schelen voor de sfeer in huis (én voor jouw bloeddruk :-). 

Empathie

Meeleven, inleven, meedenken. Je zou het niet zeggen, maar jouw puber heeft absoluut jouw aandacht nodig. Inleven in elkaars situatie en met positiviteit en respect daarop reageren doet wonderen voor jullie relatie.

 

Interactie

Blijven communiceren met elkaar is zó belangrijk. Het is juist de wisselwerking tussen jou en jouw puber waar jullie het meeste van leren!

Nieuwsgierigheid

In een goede relatie draait het niet alleen om jou. Het draait zeer zeker ook niet alleen om jouw puber. Oprechte nieuwsgierigheid naar elkaars wereld zorgt ervoor dat jullie verder kijken dan je eigen kaders. Je leert hierdoor enorme veel van elkaar.

Tot slot stiekem nog deze pijler…

HUMOR!

Dit is de verbindende factor. En ja, ik begrijp heel goed dat soms het huilen je nader staat dan het lachen. Maar weet je…humor relativeert, is een blijk van empathie, zorgt voor interactie, prikkelt de nieuwsgierigheid en kan helend werken. Al met al een ijzersterk middel om in te zetten in jullie communicatie!

 

Wat kan je verwachten in het B.R.A.A.F traject?

Samen met jouw puber doorloop ik de 5 pijlers van het traject. We kijken per pijler wat de huidige stand van zaken is. Afhankelijk van de hulpvraag zullen we extra aandacht besteden aan één of meerdere of alle pijlers.

We kunnen dit in een intensief traject doen, waarbij we elke week gesprekken voeren. Soms is echter een langere periode tussen de gesprekken fijner, zodat alles rustig kan bezinken. Omdat elke puber anders is bepalen we (ouders, puber en ik) tijdens het kennismakingsgesprek welke vorm het beste bij jullie past.

Het traject wordt gevoerd aan de hand van een bepaalde gesprekscyslus: bewustmaken van het ‘probleem’, reflecteren op het eigen handelen, actie ondernemen aan de hand van concrete stappen, actie aanpassen indien nodig en tot slot zelf weer verder.

Tijdens het traject voer ik minstens één gesprek met ouders omdat ik er sterk in geloof dat de interactie tussen jullie een cruciaal onderdeel in jullie relatie. Om jullie zo goed mogelijk verder te helpen is het daarom van belang dat ik alle partijen spreek.

Aan het einde van het traject heeft jouw puber handvatten waarmee hij zelf verdere stappen kan zetten in zijn ontwikkelingsproces en weten jullie meer over hoe je jouw puber het beste kunt benaderen. 

Wil jij weer lol maken met je puber en samen door één deur kunnen? 

Wacht dan niet langer!

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek en dan kijken we samen wat mijn B.R.A.A.F traject voor jullie kan betekenen.

 

Wat anderen zeggen…

review
review puber ill

Linda, moeder

Mijn zoon Jessy liep vast met school. Hij had moeite het overzicht te bewaren en was daardoor ongemotiveerd. Ik merkte dat hij vastliep maar kon hem niet bereiken, hij wlde niet praten. In een gezamenlijke sessie heeft Gacelle ons geholpen met het analyseren en veranderen van ons communicatiepatroon. Sindsdien praten we een stuk makkelijker met elkaar en zijn z’n cijfers verbeterd!

2020 11 04 3
review puber
Gacelle Braaf  DSC1981 bew LR e1603456982479

Wil jij weten of ik jullie kan helpen?

Vraag een kennismakingsgesprek aan. Dan kijken we samen of mijn B.R.A.A.F traject bij jullie past.

As kids reach adolescence they need more than ever for us to watch over them. Adolescence is not about letting go. It’s about hanging on during a very bumpy ride.      

                                                                                                                          – Ron Taffel