puberCoaching

Heb jij constant ruzie en discussies met jouw puber? Herken jij je eigen puber niet meer?

Dan is het tijd voor verandering! 

Ik help jou en jouw puber om weer samen door één deur te kunnen met een heldere, praktische aanpak en met een tikje humor. 

Coach voor Pubers

Een paar voorbeelden uit mijn praktijk…

1. Je bent klaar met de ruzies thuis

Het minste of geringste is al aanleiding voor jouw puber om te ontploffen en te roepen dat jij ‘er niks van begrijpt en dat haar met rust moet laten ja!’

Je merkt dat je bij voorbaat al geen zin meer hebt om met jouw kind te communiceren. Waarom zou je ook? Er komt toch alleen maar ruzie van.

Je hebt de moed eigenlijk al opgegeven. Dit frustreert jou enorm, want je wilde nooit  ‘zo’n moeder’ worden die haar eigen kind niet aan kan, maar nu voelt dat wel zo. 

2. Je bent het contact kwijt met jouw puber

Vroeger waren jullie zo close, twee handen op één buik. Maar de laatste tijd sluit hij je steeds meer buiten. 

Elke poging van jou om contact te maken wordt afgekapt of je krijgt als reactie een snauw. Je weet inmiddels niet meer wat je met hem aanmoet.

3. Je maakt je zorgen

Jouw puber is zó veranderd.

Vroeger was ze vrolijk en uitbundig en zat ze vol spontane en creatieve acties. Nu is ze meer teruggetrokken en stil.

Ze zit uren op haar telefoon, met haar vriendinnen te praten.

Als jij vraagt hoe het met haar gaat, zegt zij dat er niks aan de hand is. Maar jij voelt dat ze worstelt.

Je wilt graag contact en eens écht goed praten, maar je weet niet hoe je tot haar door kunt dringen.

4. Jouw puber is bang

Bang voor toetsen, bang om deel te nemen aan een groepsproject ‘wat als ze mij stom vinden?!’ Bang om contacten te leggen. Bang voor alles wat buiten haar comfortzone is.

Je herkent het wel een beetje: je was vroeger zelf ook geen held in dat soort dingen. Daarom wil je nu absoluut niet dat jouw kind hetzelfde moet meemaken als jij hebt meegemaakt.

Je hebt geprobeerd om jouw puber te helpen, maar dat was geen succes. 

Je wilt graag hulp, want je zelf nog steeds niet goed hoe je het aan moet pakken en wie weet leer jij er zelf ook wat van!

Maar, wat als ik jou zou zeggen dat de relatie met jouw puber ook anders kan?

Wat zou het voor jullie relatie betekenen als je lekker ontspannen met elkaar kon communiceren?

Dat met elkaar communiceren geen zware opgave is, maar makkelijk gaat omdat jullie elkaar prima verstaan en ruzies daardoor alleen nog maar af en toe plaatsvinden.

Dat jij en jouw puber open en ongedwongen met elkaar in gesprek kunnen gaan, zonder dat jij bang hoeft te zijn om op zijn tenen te trappen.

Dat jij weer de ouder kunt zijn die je voor ogen had en je daardoor vanuit verbinding en op een positieve manier met jouw kind kunt communiceren. 

Dat het niet erg is als je puber af en toe stil is, omdat er nu vertrouwen is dat als hij écht ergens mee zit daar vanzelf mee naar jou toe komt.

Dat jouw puber weer vrolijk en met zelfvertrouwen in het leven staat en niet meer bang is om te falen, maar weet dat het hoort bij het leven. 

En wat zou het voor jullie betekenen als jullie weer samen lol zouden hebben?

Geen oeverloze ruzies meer om kleine dingen, maar meer tijd en ruimte om leuke dingen te doen.

Dat zowel jij en je puber daardoor relaxter en positiever zijn. 

En jullie weer samen door één deur kunnen, omdat iedereen nu exact weet wat hij moet doen, op de manier die het beste bij jullie past.

 

“Oprechte betrokkenheid een warm hart en tegelijkertijd een stevige aanpak”

Ik zat niet lekker in mijn vel en maakte steeds ruzie thuis. Door de coaching van Gacelle heb ik gezien hoe ik eigenlijk communiceer met mijn ouders en dat ik daar gelijk van alles bij denk. Ik weet nu hoe ik rustiger kan blijven en kan mijn gevoelens nu beter verwoorden. Het gaat nu echt supergoed, we hebben nu veel minder ruzie thuis. Ik heb veel aan het BRAAF-traject gehad, bedankt!

(puber, 16 jaar)

“Het gaat nu echt supergoed, we hebben nu veel minder ruzie thuis”

Ik ben Gacelle Braaf

Pubercoach | Gecertificeerd Ik Leer Leren trainer | docent

Vroeger was ik zelf een ‘hooligan puber’.

Ik begreep mijn ouders niet en zij begrepen mij ook totaal niet. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit geen goede basis is voor een harmonieuze relatie. De ruzies waren bij ons thuis daarom ook eerder regel dan uitzondering. Helaas….

Nu ik ouder ben (zowel letterlijk als ouder van pubers 🙂 merk ik hoe lastig het soms kan zijn om ‘normaal’ met je kinderen te communiceren. Maar, door mijn eigen jeugd weet ik dat de manier waarop ik als ouder communiceer veel invloed heeft op een goede relatie met mijn pubers.

Ik ben blij dat zij nu niet zoveel ruzies en gedoe hoeven mee te maken als ik vroeger. En omdat ik iedere ouder en puber die verbinding gun heb ik mijn BRAAF-coachingtraject ontwikkeld. 

Het is mijn missie om alle ouders en pubers van Nederland dichter bij elkaar te brengen en met inmiddels 18 jaar ervaring als docent en het begeleiden van pubers weet ik als geen ander wat er voor nodig is om pubers te verstaan en te begrijpen.

Ik help botsende ouders en hun pubers om weer samen lol te hebben en door één deur te kunnen dankzij mijn BRAAF-coachingstraject!

Weet je…

Eigenlijk willen jullie allebei graag gezien en gehoord worden. Zo simpel is het.

De meeste ruzies tussen pubers en ouders ontstaan echter doordat zij elkaar niet goed begrijpen.

Jij wilt een punt maken bij je puber, jouw puber vindt dat hij gelijk heeft. Zo ontstaat er een wisselwerking die gericht is op gelijk krijgen (machtsstrijd) en niet op verbinding maken. 

Aan jullie dus de taak om er samen uit te komen en om te kijken welke manier daarbij het beste voor jullie werkt. 

Daar kan ik jullie bij helpen!

Waarom mijn traject uniek is?

N

Door mijn jarenlange ervaring als docent en het coachen van pubers kan ik pubertaal vertalen naar 'oudertaal' (en andersom). Resultaat: snel inzicht in elkaars denkwijzen.

N

Ik geloof niet in ingewikkelde opvoedtheoriën of boekstudies, daarom krijgen jullie tijdens het traject hele concrete en praktische handvatten die je direct in jullie gezinssituatie kunt toepassen.

N

Mijn aanpak is gericht op samenwerken en uitgaan van mogelijkheden. Ik ben er niet op uit om jullie te 'fixen', want jullie zijn al helemaal goed zoals je bent.

N

Ik heb geen wachtlijsten, jullie kunnen al op korte termijn bij mij terecht (ideaal dus als je er nú klaar voor bent om die stap te zetten naar verandering!).

N

Mijn ervaring is dat er vaak geen ellenlange trajecten nodig zijn om verandering te zien. Daarom is het BRAAF-coachingstraject bewust kort (gem. 5 gesprekken) en krachtig.

“Alles gaat nu thuis beter en ook op school. Ik heb minder ruzie nu”

“Ik leek een ongeïnteresseerde, vervelende puber maar ik weet nu hoe ik de juiste dingen communiceer naar de mensen in mijn omgeving om zo misverstanden te voorkomen

Hoe het BRAAF-coachingstraject werkt

Mijn BRAAF-coachingstraject is gebaseerd op vijf bouwstenen:

(puber)Brein

Kennis over het puberbrein is onmisbaar als je wilt weten waarom jouw puber soms volstrekt ontoerekeningsvatbaar lijkt. Voor jouw puber is het heel leerzaam als hij weet in hoeverre zijn brein zijn handelen kan beïnvloeden en hoe hij daarmee om kan gaan. Als jouw puber beter begrijpt in welke ontwikkelingsfase hij zit, ontstaat er meer inzicht in het eigen handelen.

Relativeringsvermogen

Als jullie allebei beseffen dat het écht niet persoonlijk is bedoeld allemaal en dat niet alle zaken het waard zijn om een strijd over aan te gaan kan dit al heel veel schelen voor de sfeer in huis (én voor jouw bloeddruk :-). 

Empathie

Meeleven, inleven, meedenken. Je zou het niet zeggen, maar jouw puber heeft absoluut jouw aandacht nodig. Inleven in elkaars situatie en met positiviteit en respect daarop reageren doet wonderen voor jullie relatie.

 

Interactie

Blijven communiceren met elkaar is zó belangrijk. Het is juist de wisselwerking tussen jou en jouw puber waar jullie het meeste van leren!

Nieuwsgierigheid

In een goede relatie draait het niet alleen om jou. Het draait zeer zeker ook niet alleen om jouw puber. Oprechte nieuwsgierigheid naar elkaars wereld zorgt ervoor dat jullie verder kijken dan je eigen kaders. Je leert hierdoor enorme veel van elkaar.

Oké, het zijn er stiekem zes…

HUMOR!

Dit is de verbindende factor. En ja, ik begrijp heel goed dat soms het huilen je nader staat dan het lachen. Maar weet je…humor relativeert, is een blijk van empathie, zorgt voor interactie, prikkelt de nieuwsgierigheid en kan helend werken. Al met al een ijzersterk middel om in te zetten in jullie communicatie!

 

Samen met jouw puber doorloop ik de 5 pijlers van het traject. We kijken per pijler wat de huidige stand van zaken is. Afhankelijk van de hulpvraag zullen we extra aandacht besteden aan één of meerdere of alle pijlers.

We kunnen dit in een intensief traject doen, waarbij we elke week gesprekken voeren. Soms is echter een langere periode tussen de gesprekken fijner, zodat alles rustig kan bezinken. Omdat elke puber anders is bepalen we (ouders, puber en ik) tijdens het kennismakingsgesprek welke vorm het beste bij jullie past.

Het traject wordt gevoerd aan de hand van een bepaalde gesprekscyslus: bewustmaken van het ‘probleem’, reflecteren op het eigen handelen, actie ondernemen aan de hand van concrete stappen, actie aanpassen indien nodig en tot slot zelf weer verder.

Tijdens het traject voer ik minstens één gesprek met ouders omdat ik er sterk in geloof dat de interactie tussen jullie een cruciaal onderdeel in jullie relatie. Om jullie zo goed mogelijk verder te helpen is het daarom van belang dat ik alle partijen spreek.

Aan het einde van het traject heeft jouw puber handvatten waarmee hij zelf verdere stappen kan zetten in zijn ontwikkelingsproces en weten jullie meer over hoe je jouw puber het beste kunt benaderen. 

Aan het einde van het BRAAF-coachingstraject hebben jullie dit bereikt:

1. Meer begip voor elkaar

Zowel jouw puber als jij hebben meer inzicht in elkaars denkpatronen waardoor jullie elkaar beter begrijpen.

2. Betere communicatie

Jullie hebben geleerd hoe je jullie manier van communiceren effectiever en positiever kunt inzetten.

3. Meer rust in huis

Minder ruzies betekent minder stress en ook meer rust in huis. Er is nu ruimte voor verbinding en verandering.

Mijn zoon Jessy liep vast met zijn school. Hij had moeite met het overzicht te bewaren en was daardoor ongemotiveerd. Ik merkte dat hij vastliep maar kon hem niet bereiken, hij wilde niet praten. In een gezamenlijke sessie heeft Gacelle ons geholpen met het analyseren en veranderen van ons communicatie-patroon. Sindsdien praten we een stuk makkelijker met elkaar en zijn z'n cijfers verbeterd!

Linda, moeder van puber

Ik had veel moeite om naar school te gaan en werd boos als leraren wat van mij wilden. Gacelle heeft mij geholpen om mijn communicatie aan te passen. Ik zag niet goed wat voor effect het had als ik wat zei, nu weet ik dat ik eerst even tot 10 moet tellen en dan vriendelijk mijn mening kan zeggen.

Mari, puber

Het BRAAF-coachingstraject bestaat uit:

w

kennismakingsgesprek (gratis)

w

alle coachingssessies gedurende 10 weken (5 sessies)

}

tussentijds mail- en/of telefooncontact mogelijkheden

adviezen en tips die direct toepasbaar zijn in de thuissituatie

bezoeken aan school (bespreekbaar)

samenwerking met andere professionals (bespreekbaar)

de investering is € 635

Veelgestelde vragen over het Braaf-coachingtraject

Kan ik ook in termijnen betalen?

Jazeker kan dat!

Betalen in twee termijnen is mogelijk (hiervoor rekening ik 5% extra administratiekosten). Indien dit financiëel lastig is, kijk ik graag samen met jullie met naar een passende oplossing.

Nog even voor de zekerheid: bij de prijs zit overigens alles inbegrepen: coachings-sessies, btw, materiaal, tussentijds mail- en/of telefonisch contact gedurende het traject, verslagen, advies en/of tips voor thuis, eventuele bezoeken aan school en eventuele samenwerking met andere professionals.

Hoe lang duurt het coachingstraject?

Het traject duurt gemiddeld 10 weken, daarin zitten in ieder geval 5 sessies. Afhankelijk van de hulpvraag kan dit traject worden verlengd.

Hoeveel tijd zijn wij hieraan kwijt?

Bij het kennismakingsgesprek spreek ik graag met zowel puber als ouders. Zo krijg ik namelijk een goed beeld van jullie hulpvraag én weten we gelijk of het klikt of niet. Dit gesprek duurt ongeveer 30 – 45 minuten.

De sessies duren gemiddeld één uur. Tijdens de sessies stel je zelf doelen waar je aan wilt werken. Het is dus alleen maar slim als je naast de sessies ook echt actief aan de slag gaan met wat je tijdens de sessies leert. Hoe actiever jij aan je doelen werkt, des te meer het je oplevert. 

Mogen wij tussendoor ook extra gesprekken aanvragen?

Ja hoor, natuurlijk! Zowel jouw puber als jullie zelf kunnen extra gesprekken met mij inplannen. Dat kan zowel in mijn praktijk als via Zoom. 

Eén of twee extra sessies zijn kostenloos, vanaf drie sessies moeten we gaan nadenken of het traject moet worden verlengd of moet worden aangepast wat betreft frequentie (bijv. 1x per week in plaats van 1x per 2 weken. Hiervoor bereken ik extra kosten en vervalt het oude tarief.

Wil jij weer samen met je puber door één deur kunnen? 

Ben je er klaar voor om de verandering aan te gaan en op een praktische manier te werken aan jullie relatie?

Wacht dan niet langer en maak direct een afspraak voor een kennismakingsgesprek!